Rising Stars International
Rising Stars International

Stipendije

Bez obzira da li želite da studirate u Severnoj Americi, Evropi ili Aziji, gotovo sve stipendije koje daju obrazovne institucije dele se na akademske i sportske. Nudimo dva programa koji će vam pomoći da povećate svoje šanse da dobijete akademsku i/ili atletsku stipendiju u nekim od najistaknutijih srednjih škola, univerziteta i akademija širom sveta.

Akademske stipendije

Program akademskih stipendija namenjen je srednjoškolcima ili studentima koji imaju želju da dobiju stipendiju i nastave svoje studije u međunarodno akreditovanim školama u Sjedinjenim Državama, Kanadi ili Evropi.

Cena kvalitetnog obrazovanja ume biti visoka, a kriterijumi za upis su rigorozni, zbog čega mnogi učenici imaju poteškoća da pronađu odgovarajuću školu, ispoštuju upisne rokove ili se adekvatno pripreme za proces apliciranja. Rising Stars International tim će vam pomoći da se pripremite za polaganje SAT/TOEFL/Duolingo (dodaj Duolingo i u ENG verziji) testova, savetovaće vas kako da se prijavite na željenu akademsku instituciju, i što je najvažnije – promovisaćemo sva vaša akademska dostignuća kako biste dobili što bolju akademsku stipendiju.

Postoje različite vrste akademskih faktora koje škole procenjuju tokom procesa prijema kako bi odredile stipendiju, ali najvažniji su kumulativni GPA, TOEFL i SAT rezultati (GRE za master studije) i intervju sa zvaničnikom škole.

Sportske stipendije

Za sve studente-sportiste koji imaju želju da se takmiče na univerzitetskom nivou i nastave školovanje na post-srednjoškolskom nivou u SAD ili Kanadi, program sportskih stipendija Rising Stars International-a će pomoći da se to postigne. (dodaj u ENG verziji will help YOU to...).

Naš tim će evaluirati akademske i sportske veštine potencijalnog kandidata i proceniti stipendiju koja se može ponuditi na određenom nivou takmičenja. Nakon prijema u program, Rising Stars International tim će pomoći u izradi sportske biografije i video materijala kojim ćemo promovisati kandidata u različite škole i sportske programe.

Osnovna svrha našeg programa sportskih stipendija je da identifikuje školu koja će odgovarati potrebama budućeg studenta-sportiste i ponuditi najveći mogući iznos stipendije. Puna sportska stipendija pokriva školarinu, takse, smeštaj, hranu, sve sportske troškove, a u nekim slučajevima i zdravstveno osiguranje.

Dodatna pitanja i odgovori u vezi stipendija

P.
O.
1. Razlika između akademskih i sportskih stipendija?
Dok akademske stipendije mogu pokriti samo školarinu i takse, sportisti mogu dobiti punu stipendiju. Puna stipendija pokriva školarinu, takse, hranu, smeštaj i troškove vezane za sport. Institucije NCAA divizije 1 takođe mogu da pokriju osiguranje i prevoz, ali to nije uvek slučaj.
P.
O.
2. I akademska i sportska stipendija?
Imajte na umu da možete dobiti i sportsku i akademsku stipendiju, te kombinovati ta sredstva da pokrijete sve svoje troškove. Na primer, solidan prosek ocena u srednjoj školi (GPA) i dobar rezultat na SAT/ACT mogu akademskom stipendijom pokriti 40% svih vaših troškova. U tom slučaju, 60% sportske stipendije će vam doneti punu stipendiju.
P.
O.
3. Više stipendija u ženskom sportu?
Zbog različitih zakona i propisa, postoji više stipendija za sportistkinje nego za sportiste, za večinu univerzitetskih sportova.
P.
O.
4. Koliko stipendija ima po timu?
Broj stipendija po timu varira u zavisnosti od sporta i nivoa na kojem se škola takmiči. NCAA D1 škole i vrhunski junior koledži mogu da dodele punu stipendiju većini sportista, dok neke niže divizije obično pokrivaju samo deo troškova.
P.
O.
5. Koliko internacionalnih igrača ima po ekipi?
Iako je ranije postojalo ograničenje koliko je dozvoljeno međunarodnih studenata-sportista po timu, više ne postoji taj limit. Trener može da gradi svoj tim isključivo od internacionalnih igrača ako želi, a sportski kvaliteti su primarna briga svakog trenera u odabiru igrača.
P.
O.
6. Koliko traje stipendija?
Skoro svaka stipendija se daje za jednu akademsku godinu, što je u većini slučajeva 9 meseci. Nakon toga, stručni štab pregleda sve stipendije i ocenjuje doprinos svakog sportiste datoj stipendiji, a zatim donosi odluku o tome koja će stipendija biti dodeljena u narednoj godini. Nepisano je pravilo da međunarodni studenti-sportisti zadržavaju svoje stipendije (prenose ih iz godine u godinu), ali to ne mora uvek biti slučaj.
P.
O.
7. Zarađivati novac pored stipendije?
Pored akademskih i atletskih stipendija, postoje i razne mogućnosti za posao u kampusu da biste podržali svoje troškove i/ili zaradili džeparac. Poslovi u kampusu nisu fizički ili mentalno zahtevni obično se sastoje od rada u školskoj biblioteci, kafeteriji, teretani, centrima za aktivnosti i drugim školskim objektima.
P.
O.
8. Koliko novca možete zaraditi?
Koliko novca pojedinac može da zaradi radeći u kampusu zavisi od broja sati, plate i rasporeda časova. Američki zakon dozvoljava svakom međunarodnom studentu da radi do 20 sati nedeljno, a obično posao u kampusu podrazumeva 10-20 sati nedeljno, gde je satnica $8-$15 dolara. *Dodaj u ENG verziiji na kraju - with a $8-$15 USD hourly pay.
P.
O.
9. Da li se može oduzeti stipendija u slučaju povrede?
Stipendija se ne može oduzeti u slučaju povrede! Pravila i propisi lige ne dozvoljavaju trenerima da oduzimaju stipendije ako se student-sportista povredi.
P.
O.
10. Stipendije za diplomske/master studije?
Stipendije se mogu dodeliti studentu sportisti do 4 godine, ili do završetka osnovnih osnovnih studija. Za diplomske ili master studije, u većini slučajeva moguća je samo akademska stipendija.